Paulin Soumanou Vieyra

Biography: Paulin Soumanou Vieyra was born in Porto-Novo, Benin in January of 1925, but grew up in Senegal. He was both a director and historian of African cinema. His film Afrique sur Seine is credited as being one of the first francophone African films to ever be released. He later went on to found the “Fédération panafricaine des cinéastes” in 1969. He passed away in November of 1987 at the age of 62.

Filmography:
C’était il y a quatre ans (1954);
Afrique-sur-Seine (1955);
L’Afrique à Moscou (1957);
Le Niger aujourd’hui (1958);
Les présidents Senghor et Modibo Keita (1959);
Avec les Africaines à Vienne (1959);
“Présence Africaine” à Rome  (1959);
Indépendance du Cameroun, Togo, Congo, Madagascar (1960);
Une nation est née (1961);
Lamb (1963);
Voyage du président Senghor en Italie (1963);
Voyage présidentiel en URSS (1963);
Avec l’ensemble national (1964);
Écrit du Caire (1964);
Sindiely (1964);
Voyage du président Senghor au Brésil (1964);
N’diongane (1965);
Le Sénégal au festival national des arts nègres (1966);
Môl (1966);
Au marché (1967);
La bicyclette (1967);
Le gâteau (1967);
Rendez-vous (1967);
Écrit de Dakar (1974);
L’art plastique (1974);
L’habitat rural au Sénégal (1976);
L’habitat urbain au Sénégal (1976);
Birago Diop (1981);
En résidence surveillée, L’envers du décor (1981);
Les oiseaux (1981);
Iba N’diaye (1982).